KOPENHAGEN - Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten leidt in de parlementsverkiezingen in Denemarken. Dat blijkt uit exitpolls die voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur zijn gepubliceerd.

Volgens de peiling van TV2 halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 93 van de in totaal 179 zetels tegen 86 voor centrumrechts.

Daarmee lijkt Denemarken met de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt voor het eerst een vrouwelijke premier te krijgen.

De exitpoll van tv-zender DR, die de vier zetels van de autonome gebieden Groenland en de Faeröer niet meetelde, gaf 90 zetels aan de oppositie tegen 85 voor de centrumrechtse minderheidsregering van premier Lars Lokke Rasmussen.

Verzorgingsstaat

Het centrumrechtse Blauwe Blok onder leiding van de huidige premier is tien jaar aan de macht geweest in het Noord-Europese land. De kiezers zijn vooral ontevreden over de slechte staat van de economie.

Thorning-Schmidt riep tijdens haar campagne op de verzorgingsstaat te ondersteunen. Ook zei ze de in elkaar zakkende economie te willen stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen, zoals Rasmussen van de Liberale Partij had voorgesteld.

Denen naar de stembus