BRUSSEL - De Belgische koning Albert II is woensdag vervroegd teruggekeerd uit het Franse Nice in verband met het mogelijk stuklopen van de Belgische formatieonderhandelingen.

Ook het plotseling aangekondigde vertrek van demissionair premier Yves Leterme is reden voor de koning om naar België terug te keren. De Vlaamse publieke omroep VRT heeft dat gemeld.

Formateur Elio Di Rupo zei in de nacht van dinsdag op woensdag dat de onderhandelingen 'ernstig geblokkeerd' zijn. Later op woensdag keren de acht partijen terug naar de onderhandelingstafel voor een laatste kans.

Tweetalige kieskring

Twistpunt is Brussel-Halle-Vilvoorde, de enige tweetalige kieskring in België. De Vlamingen eisen al decennia dat die gesplitst wordt, zodat de talrijke Franstaligen die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen niet meer op Franstalige partijen kunnen stemmen.

De Franstaligen lijken tot een splitsing bereid, maar eisen wel allerlei compensaties, die de Vlamingen weer te ver gaan. Di Rupo slaagt er niet in de partijen op één lijn te krijgen.