BRUSSEL - De Belgische premier Yves Leterme wordt eind dit jaar adjunct-secretaris-generaal van de OESO, de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Hij heeft dat dinsdag bevestigd aan de Vlaamse publieke omroep VRT.

Leterme was tweemaal premier van België en tussendoor minister van Buitenlandse Zaken. Sinds juni vorig jaar is hij demissionair.

Leterme (50) is een Vlaamse christendemocraat. Hij was onder meer minister-president van de Vlaamse deelregering en voorzitter van zijn partij.

In 2008 werd hij voor het eerst premier van België, maar hij trad eind van dat jaar af na beschuldigingen dat hij rechters onder druk had willen zetten in de Fortisaffaire. Enkele maanden later pleitte een speciale Kamercommissie hem daarvan min of meer vrij.

Van Rompuy

Onder zijn opvolger Herman Van Rompuy werd Leterme minister van Buitenlandse Zaken. Toen Van Rompuy eind 2009 werd gekozen tot EU-president, werd Leterme opnieuw premier.

Bij de OESO gaat Leterme werken onder de Mexicaan Angel Gurria, de eerste man van deze organisatie.

Het staat overigens nog lang niet vast dat België op het moment van het vertrek van Leterme een nieuw kabinet heeft.

De formatie duurt al 15 maanden en een doorbraak is nog altijd niet bereikt. De beoogde nieuwe premier is de Franstalige socialist Elio Di Rupo, de huidige formateur.