SANAA - President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi gemachtigd namens hem met de oppositie te onderhandelen over een overdracht van de macht.

Uitgangspunt daarbij is het vredesplan van de Golfstaten voor herstel van de rust in Jemen, dat Saleh tot nu toe weigerde te tekenen. Dat heeft het staatspersbureau SABA maandag gemeld.

Saleh (69), die al meer dan 30 jaar in het armste Arabische land aan de macht is, verblijft in Saudi-Arabië. Daar herstelt hij van de verwondingen die hij in juni bij een aanslag op zijn paleis opliep.

Daarvoor had hij tot drie keer toe geweigerd het plan van de Golfstaten te tekenen. Dat behelst dat Saleh binnen 30 dagen zijn bevoegdheden aan de vicepresident overdraagt. In ruil wordt hij niet vervolgd voor misdrijven tijdens zijn bewind.

Vertrek

Al sinds januari wordt er in Jemen betoogd tegen de president. De demonstranten eisen zijn vertrek. De belangrijkste oppositiebeweging, de JMP, toonde zich maandag sceptisch over het besluit van Saleh.

Haar woordvoerder zei dat ''elk spreken over een dialoog voordat het akkoord van de golfstaten wordt getekend, een poging is om tijd te verspillen of om de publieke opinie een rad voor ogen te draaien'', zei JMP-woordvoerder Mohammed Qahtan. Hij zei dat de betogingen tegen Saleh zullen doorgaan, totdat er een geheel nieuw bewind aan de macht is gekomen.

Perzische Golf

Niet alleen de oppositie in Jemen, ook de staten aan de Perzische Golf zijn verontwaardigd over Salehs weigering zijn macht over te dragen.

Zij vrezen, evenals een groot deel van de internationale gemeenschap, dat een totale ontwrichting van de politieke orde de weg vrijmaakt voor militante moslims om de macht in Jemen over te nemen. Die moslims hebben banden met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten