AVIGNON - Het nucleaire complex Marcoule in het zuiden van Frankrijk is maandag getroffen door een explosie.

De hulpdiensten vreesden voor het vrijkomen van straling, maar dat bleef uit. Bij de ontploffing vielen zeker 1 dode en 4 gewonden. Dat heeft de atoomwaakhond van de Franse overheid (ASN) laten weten.

Op het terrein van Marcoule staan volgens milieuorganisatie Greenpeace een fabriek voor plutoniumbrandstof en verwerkingsinstallaties voor radioactief afval.

De explosie zou het gevolg zijn geweest van een brand op een opslagplaats voor radioactief afval. Hoe die brand is ontstaan, is niet duidelijk. Aanvankelijk werd gemeld dat het zou gaan om een kerncentrale.

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft de Fransen om informatie gevraagd. Directeur-generaal Yukiya Amano zei dat het centrum voor nucleaire incidenten van de VN-organisatie ''onmiddellijk'' actief is geworden.

Marcoule ligt niet ver van Orange en Avignon.

Locatie (klik op het icoon voor extra info over de centrale):

2008

Enkele kilometers ten noorden van Marcoule staat een ander nucleair complex, Tricastin. Daar lekte in 2008 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof uit een container.

De vloeistof kwam terecht in een nabijgelegen rivier. De kerncentrale werd tijdelijk gesloten. Korte tijd later raakten ongeveer 100 mensen ''licht'' radioactief besmet tijdens onderhoudswerkzaamheden in de centrale.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive