AMSTERDAM – De reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima I ''zijn in essentie stabiel''. Dat heeft het hoofd van de VN-atoomwaakhond IAEA, de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd.

De organisatie verwacht dat de reactoren volgens planning kunnen worden stilgelegd.

De kerncentrale Fukushima I raakte zwaarbeschadigd door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. De koeling viel uit, wat leidde tot het gedeeltelijke smelten van de splijtstofstaven.

De tsunami en de aardbeving leidde tot de ernstigste nucleaire ramp sinds het ongeluk in de centrale van Tsjernobyl in de huidige Oekraïne in april 1986.

Temperatuur

Door de koelingsproblemen bleef de temperatuur in de reactoren van Fukushima I buitengewoon hoog. Daardoor was het niet veilig de kernreactoren stil te leggen. Pas wanneer de reactoren voldoende gekoeld zijn, kan het proces worden gestopt. Dat gebeurt op zijn vroegst begin volgend jaar, verwachten de Japanse autoriteiten.

Gebieden binnen een straal van 20 kilometer van de centrale mogen nog altijd niet betreden worden. Alleen met toestemming van de overheid mogen mensen erin. Zij moeten dan beschermende kleding dragen.

Lees al het nieuws over de aardbeving en de tsunami in Japan