TRIPOLI - Strijders van de nieuwe Libische regering vechten zich zondag een weg naar de poorten van de woestijnstad Bani Walid en naderen ook Sirte. De twee steden zijn de voornaamste plaatsen die nog in handen zijn van Muammar Kaddafi,

Rondom Bani Walid staan veel bepantserde wagens met machinegeweren. De strijders zeiden dat ze Kaddafi-getrouwen en sluipschutters hadden verjaagd uit een een vallei nabij Bani Walid, circa 180 kilometer ten zuiden van Tripoli.

De commandanten wachten kennelijk met de aanval op de stad, zodat de NAVO vanuit de lucht kan aanvallen. Ze hebben wel verkenners gestuurd naar het stadscentrum.

''Onze verkenners hebben sluipschutters en Kaddafi-strijders gezien in het centrum, maar de randen van de stad zijn onder controle'', aldus een commandant.

Luchtaanvallen

Strijder Mustafa al-Senussi zei: ''Hopelijk kunnen we vandaag aanvallen. We zullen zo hard vechten als we kunnen, want dit is een van de laatste verzetshaarden.'' Zaterdag moesten de strijders zich nog terugtrekken uit de stad, kennelijk omdat de NAVO vijf luchtaanvallen uitvoerde.

De strijders zijn weliswaar samen tegen Kaddafi, maar onderling lijken de spanningen te groeien. Bij een gevecht tussen twee rivaliserende regeringstroepen in het westen zijn 12 doden gevallen en een groot aantal gewonden, bevestigden functionarissen zondag.

Sirte

Ondertussen rukte een brigade van strijders op vanuit Misurata naar de kuststad Sirte, de geboortestad van Muammar Kaddafi. De Misurata-brigade kreeg steun van circa 200 auto's met lichte artillerie.

Ze struinden steden af ten zuidwesten van Sirte. In een van de steden, Gidahiya, hingen bewoners overwinningsvlaggen op voor de strijders, die de groene Kaddafi-vlaggen van de gebouwen rukten.