NEW YORK - De Amerikaanse president Barack Obama en oudpresident George W. Bush hebben op Ground Zero een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001.

Op de kop af tien jaar sinds het eerste vliegtuig de eerste toren van de Twin Towers ramde sloeg een kerkklok tweemaal.

Obama droeg op de plaats waar ooit de twee reuzen van het World Trade Center stonden uit de Bijbel psalm 46 voor.

Die verzekert gelovigen dat God 'in zijn stad' woont en een schuilplaats biedt. Bush, Obama's voorganger van toen, las een troostbrief voor die president Abraham Lincoln een moeder stuurde die in de Amerikaanse Burgeroorlog haar vijf zonen verloor.

Nabestaanden

Onder hun gehoor zaten nabestaanden van de slachtoffers, wier namen bij aanvang van de plechtigheid werden voorgelezen.

De nabestaanden, sommigen in stemmig zwart en anderen gehuld in t-shirts van de New Yorkse brandweer, hadden zich verzameld op een van gedaante veranderd Ground Zero. Daar werd een bronzen gedenkteken ter ere van de slachtoffers onthuld.

Herdenkingscentrum

Het herdenkingscentrum op de plaats van de bloedigste terreuraanslag op Amerikaanse bodem uit de geschiedenis wordt maandag geopend voor het publiek.

Het is verrezen naast een bouwput waar wordt gebouwd aan One World Trade Center, de nieuwe wolkenkrabber die eenmaal voltooid de hoogste van het land zal zijn. Bij het ochtendgloren waren zes verdiepingen van het nieuwe gebouw bedekt met een reusachtige Amerikaanse vlag.

Eendracht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen bij de herdenking van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers opgeroepen de eendracht van toen te laten herleven.

"Een decennium na die elfde september is het voor de hele wereld duidelijk dat de terroristen die ons die ochtend aanvielen geen partij zijn voor ons volkskarakter, onze waarden en de veerkracht van ons land", aldus Obama zaterdag in zijn wekelijkse radiorede.

President Barack Obama en zijn voorganger George W. Bush spraken met nabestaanden en onthulden het officiële monument.

Obama gaat later zondag naar Pennsylvania, waar op 9/11 een gekaapt vliegtuig neerstortte, en naar het Pentagon in Washington.