WASHINGTON - Er zijn geen aanwijzingen dat terroristen van Al-Qaida de Verenigde Staten zijn binnengedrongen om op de tiende verjaardag van de aanslagen van 11 september toe te slaan.

Dat melden ingewijden.

Toch zijn de veiligheidsmaatregelen rond de herdenkingen in Washington en New York zondag uit voorzorg opgeschroefd.

Na een tip onderzoeken terrorisme-experts sinds woensdag of Al-Qaida drie mannen naar de VS heeft gestuurd om een autobom in een van de steden te laten ontploffen. Zeker twee mannen zouden Amerikaanse staatsburgers zijn.

Onderzoek

Na veel onderzoek zijn er nog altijd geen aanwijzingen dat de tipgever het bij het juiste eind had, maar de autoriteiten blijven de zaak onderzoeken. De inlichtingendiensten krijgen wel vaker dergelijke informatie binnen, maar deze tip kreeg extra aandacht vanwege de verjaardag van de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis van de VS.

Dat verband is ook de reden dat bronnen binnen de overheid hier informatie over naar buiten brengen. De inlichtingendiensten hebben reispatronen en gedragingen van mensen die onlangs het land zijn binnengekomen nagetrokken. Dat leverde een aantal kandidaten voor extra onderzoek op, maar niemand bleek volgens de ingewijden betrokken bij een samenzwering.

CIA

De tip komt van een informant van de CIA. Hij zou zich in het verleden al betrouwbaar hebben getoond. Volgens hem zouden de mannen op bevel van de nieuwe leider van Al-Qaida Ayman al-Zawahri op 11 september toeslaan. Het zou gaan om mannen van Arabische afkomst die mogelijk Arabisch en Engels spreken.

Sommige veiligheidsexperts hebben zo hun vragen bij het verhaal, vooral vanwege de korte voorbereidingstijd die de terroristen zouden hebben. Zij moeten in enkele dagen aan de benodigdheden voor een autobom zien te komen. Zelfs met veel voorbereidingstijd zou dat een lastige opgave zijn.

Beveiligingspersoneel

Toch wordt het zekere voor het onzekere genomen. Zo is meer beveiligingspersoneel ingezet bij onder meer vliegvelden, kerncentrales, treinstations.

De politie in New York steekt extra aandacht in het onderzoek naar de diefstal van twee busjes van een aannemer van de bouwplaats van het World Trade Center en van een opslagbedrijf in New Jersey. De politie zegt geen verband met een terroristisch plan te zien, maar extra voorzorgsmaatregelen te nemen.

President Barack Obama had zaterdag een vergadering met zijn nationaal veiligheidsteam, maar het Witte Huis gaf geen nieuwe informatie vrij over mogelijke dreigingen.