NEW YORK - Onder strenge veiligheidsmaatregelen herdenken de Verenigde Staten zondag de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Precies tien jaar geleden vlogen vliegtuigkapers twee vliegtuigen in het World Trade Centre in New York en een in het ministerie van Defensie in Washington. Een vierde toestel stortte neer in een weiland in Pennsylvania.

De terreuracties door moslimextremisten eisten bijna drieduizend levens. De Amerikaanse president Barack Obama zei dit weekeinde dat de aanslagen van tien jaar geleden de Verenigde Staten sterker hebben gemaakt. ''Als een veerkrachtige natie zullen we doorgaan'', zei het staatshoofd.

Obama bezoekt zondag de drie plaatsen waar de vliegtuigkapers toesloegen. In New York zal voormalig president George W. Bush hem vergezellen.

Jubileumaanslagen

De Amerikanen staan bij de 9/11 herdenking op scherp. In de hoofdstad Washington DC neemt de politie extra maatregelen nadat eerder dit jaar in het complex van Osama Bin Laden aanwijzingen voor 'jubileumaanslagen' werden gevonden.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York zei dat er betrouwbare informatie is dat terroristen een aanslag willen plegen.

Geen aanwijzingen

Ingewijden melden echter dat er geen aanwijzingen zijn dat terroristen van al-Qaeda de Verenigde Staten zijn binnengedrongen om toe te slaan.

Na een tip onderzoeken terrorisme-experts sinds woensdag of al-Qaeda drie mannen naar de VS heeft gestuurd om een autobom in een van de steden te laten ontploffen. Zeker twee mannen zouden Amerikaanse staatsburgers zijn.

Juiste eind

Na veel onderzoek zijn er nog altijd geen aanwijzingen dat de tipgever het bij het juiste eind had, maar de autoriteiten blijven de zaak onderzoeken. De inlichtingendiensten krijgen wel vaker dergelijke informatie binnen, maar deze tip kreeg extra aandacht vanwege de verjaardag van de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis van de VS.

Dat verband is ook de reden dat bronnen binnen de overheid hier informatie over naar buiten brengen. De inlichtingendiensten hebben reispatronen en gedragingen van mensen die onlangs het land zijn binnengekomen nagetrokken. Dat leverde een aantal kandidaten voor extra onderzoek op, maar niemand bleek volgens de ingewijden betrokken bij een samenzwering.

CIA

De tip komt van een informant van de CIA. Hij zou zich in het verleden al betrouwbaar hebben getoond. Volgens hem zouden de mannen op bevel van de nieuwe leider van al-Qaeda Ayman al-Zawahri op 11 september toeslaan. Het zou gaan om mannen van Arabische afkomst die mogelijk Arabisch en Engels spreken.

Sommige veiligheidsexperts hebben zo hun vragen bij het verhaal, vooral vanwege de korte voorbereidingstijd die de terroristen zouden hebben. Zij moeten in enkele dagen aan de benodigdheden voor een autobom zien te komen. Zelfs met veel voorbereidingstijd zou dat een lastige opgave zijn.

Alles over de herdenking van 9/11 in ons nieuwsdossier