TIJUANA/SAN DIEGO - Bijna 5 miljoen mensen in Mexico en in de Verenigde Staten moeten het zonder elektriciteit stellen als gevolg van een fout van een medewerker van een energiebedrijf in de zuidwestelijke Amerikaanse staat Arizona.

Met name het Mexicaanse schiereiland Baja California is zwaar getroffen. Daar zitten 3,5 miljoen mensen zonder stroom. De drinkwatervoorziening viel ook uit voor veel mensen, zo meldden de autoriteiten in het gebied.

In de stad Yuma in Arizona zitten 50.000 mensen sinds donderdagavond zonder stroom. Het kan een dag duren voordat de stroomvoorziening volledig is hersteld, waarschuwden deskundigen. Scholen houden hun deuren vrijdag gesloten.

Onderstation

Het probleem ontstond toen een werknemer iets verkeerd deed in een zogeheten onderstation in Arizona. De fout leidde tot een kettingreactie, waarbij onder meer een belangrijke kerncentrale uit voorzorg werd stilgelegd.

Ernstige gevolgen bleven vooralsnog uit. Ziekenhuizen in de grote steden San Diego (VS) en Tijuana (Mexico) schakelden tijdig over op noodaggregaten. Wel kwamen sommige mensen vast te zitten in liften. Zij werden bevrijd door de brandweer.

Lange files

Op de wegen in de grensregio ontstonden extreem lange files doordat verkeerslichten en routeinformatie uitvielen.

De internationale luchthaven van San Diego schrapte alle vluchten. Uitval van koelkasten en airconditioning veroorzaakte ook ongemak in het gebied dat geteisterd wordt door een hittegolf.

De federale autoriteiten in Mexico meldden later dat 180.000 mensen inmiddels weer beschikken over elektricteit, onder meer in Mexicali, de hoofdstad van de deelstaat Baja California.