TRIPOLI - De verdreven Libische dictator Muammar Kaddafi zit mogelijk in de stad Ghwat in in het zuiden van zijn land. Vanuit Ghwat zou hij naar Tsjaad of Niger willen vluchten.

Dat heeft Hisham Buhagiar, een hoge militaire functionaris van de Nationale Overgangsraad in Libië, woensdag gezegd. Hij coördineert voor de nieuwe machthebbers de zoektocht naar Kaddafi.

Buhagiar vermoedt dat Kaddafi Bani Walid is ontvlucht. Deze woestijnstad ligt circa 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli en is een van de laatste bolwerken van de aanhangers van Kaddafi.

Gezien

Volgens Buhagiar hebben mensen auto's gezien die in de richting van Ghwat reden. Kaddafi zou in een van die voertuigen hebben kunnen zitten. De stad ligt 950 kilometer ten zuiden van Tripoli.

Douaniers in Niger hadden dinsdag gezegd dat konvooien met militairen die Kaddafi steunen de grens tussen Libië en Niger waren overgestoken. Kaddafi zelf zou niet in het konvooi van circa 200 voertuigen hebben gezeten.

Contact

De enige mediaorganisatie die beweert nog in contact met Kaddafi te staan, zegt dat de verdreven Libische leider ''zich goed voelt''. Datzelfde geldt voor Kaddafi's zoon Saif al-Islam die in de nabijheid van zijn vader zou zijn.

De eigenaar van de in Syrië gevestigde zender Arrai Oruba, het voormalige Iraakse parlementslid Mishan al-Juburi, zei recentelijk met Kaddafi contact te hebben gehad.

De afgezette leider zou hebben bevestigd nog in Libië te zijn, zonder te zeggen waar.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special