AMSTERDAM - Duizenden mensen zijn het geweld in de zuidoostelijke Sudanese deelstaat Blauwe Nijl ontvlucht en zijn de grens met Ethiopië overgestoken. Dat hebben diverse hulporganisaties dinsdag gezegd.

De organisaties hebben een operatie op touw gezet om de vluchtelingen te helpen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn de vluchtelingen, zo'n twintigduizend in totaal, bij de grens gestrand. De meesten zitten zonder voedsel, water of onderdak.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dinsdag dat er nog steeds mensen de Ethiopische regio Assosa binnenstromen vanuit Sudan.

"Het genoemde aantal vluchtelingen kan nog niet bevestigd worden, omdat tot dusver alleen Het Rode Kruis toegang heeft tot de vluchtelingen", aldus de UNHCR.

Gevechten

Gevechten braken donderdag uit tussen Sudanese regeringstroepen en rebellen gelieerd aan de Sudanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM), de regerende partij in het onlangs onafhankelijk geworden Zuid-Sudan.

De IOM zei dinsdag dat hulpverleners onderweg zijn naar de Ethiopische grenssteden Kirmuk en Gizane. De vluchtelingen die bereid zijn te verkassen zullen worden verplaatst naar een vluchtelingenkamp in Sherkole, op vijftig kilometer van de grens.

Volgens de UNHCR willen veel vluchtelingen echter liever bij de grens blijven in de hoop snel weer naar huis te kunnen.