KABUL - De internationale troepenmacht in Afghanistan, ISAF, overweegt de samenwerking te staken met nog veel meer gevangenissen in Afghanistan dan nu al het geval is.

Volgens een nog geheim rapport van de Verenigde Naties wordt er op grote schaal gemarteld in de Afghaanse detentiecentra, zo meldde de Britse omroep BBC dinsdag.

ISAF stopte eerder al met de overdracht van gevangenen in de zeer onrustige zuidelijke provincie Kandahar.

Een soortgelijke maatregel wordt nu ook overwogen voor onder meer de noordelijke provincie Kunduz, waar Nederlandse politietrainers actief zijn, en voor het centraal gelegen Uruzgan, waar het Nederlandse leger tot vorig jaar actief was met een groot aantal manschappen.

Geheime gevangenissen

Volgens de BBC hebben VN-onderzoekers ontdekt dat de politie en andere veiligheidsdiensten in Afghanistan geheime gevangenissen hebben ingericht, waar gedetineerden worden gemarteld. Zij krijgen onder meer elektrische schokken toegediend om hen te dwingen tot bekentenissen.

Een ISAF-functionaris stelde tegenover de BBC dat de misstanden in Afghaanse gevangenissen een ''belangrijke tegenslag'' betekenen.

De landen die troepen leveren aan ISAF, willen de veiligheidstaken juist zo snel mogelijk overdragen aan de autoriteiten in Afghanistan, zodat ze hun manschappen uiterlijk in 2014 kunnen terughalen uit het Centraal-Aziatische land.

Opleiding

De Afghaanse veiligheidsdiensten zijn nu nog lang niet professioneel genoeg. Landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland proberen grote aantallen militairen en politieagenten een opleiding te geven, waardoor ze hun taken kunnen uitvoeren volgens internationale standaarden.

Daarbij stuiten de opleiders op grote problemen, zoals analfabetisme en gebrekkige kennis van mensenrechten.