SYDNEY - De Australische politie heeft dinsdag een juridisch complex bestormd waar een 52-jarige man zijn dochter circa 11 uur gegijzeld hield.

Er werd rekening gehouden met explosieven in het pand. Dat meldden Australische media.

Als eerste werd het meisje, dat naar verluidt 12 jaar oud is, uit het pand gehaald, waarbij ze luidkeels om haar vader riep.

Ze is herenigd met familieleden en per ambulance afgevoerd voor een controle in het ziekenhuis. Korte tijd later werd de man aangehouden.

Rechtbank

Volgens een receptioniste liep de man 's ochtends het gebouw binnen en eiste een gesprek met iemand van de rechtbank.

De man, die geen strafblad zou hebben, had dinsdag voor de rechter moeten verschijnen, maar hij kon volgens haar de bewuste persoon niet vinden ''en ik denk dat er iets bij hem knapte'', zei de vrouw tegen Australische media.

Hij griste een wetboek uit de kast en gooide ermee, daarna liep hij verder het gebouw in en richtte meer vernielingen aan, aldus de vrouw. Ook zou hij gezegd hebben dat hij een bom in zijn rugzak had.

Volgens Australische media zou het om een voogdijzaak gaan.

Agressief

Een andere vrouw liet weten de vijftiger te kennen. Hij zou als agressief persoon bekendstaan en een partner en meerdere kinderen hebben.

De man had een uur voor zijn arrestatie een briefje uit het raam naar beneden gegooid, maar de politie heeft niet bekendgemaakt wat erop stond.

Nepbom

De gijzeling komt een maand, nadat elders in Sydney een man een nepbom had vastgemaakt aan de nek van een 18-jarig meisje, mogelijk in een poging tot afpersing van haar welgestelde familie.

Pas na 10 uur kon de nepbom worden verwijderd. In de Verenigde Staten zit een Australiër vast die wordt verdacht van betrokkenheid bij die actie.