AGADEZ - Een groot konvooi van Libische militaire voertuigen is in de stad Agadez in het noorden van Niger aangekomen.

Dat hebben militaire bronnen uit Niger en Frankrijk dinsdag laten weten.

Het konvooi van 200 tot 250 militaire voertuigen zou mogelijk via Algerije naar Niger zijn gereden, meldt persbureau Reuters.

Andere bronnen spreken van enkele ''tientallen voertuigen'' die Toearegtrijders zouden vervoeren die voor de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi zouden hebben gevochten.

Akkoord

Reuters citeerde bronnen dat Frankrijk een akkoord zou hebben geregeld tussen Kaddafi en de nieuwe machthebbers in Tripoli. Kaddafi zou zijn toevlucht mogen zoeken in een bevriend Afrikaans land.

Burkina Faso dat grenst aan Niger, heeft Kaddafi asiel aangeboden. Dat land is een voormalige Franse kolonie.

Grens

Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat een dergelijk groot konvooi voertuigen de grens zou kunnen oversteken zonder te zijn gespot door de internationale coalitie.

Vliegtuigen van de NAVO speuren voortdurend boven de Libische woestijn naar konvooien waarmee de 69-jarige Kaddafi zou kunnen reizen.

Eerder zou veiligheidschef Mansour Daw van Kaddafi al zijn aangekomen in Niger. Volgens een Franse militaire bron overweegt naast Kaddafi ook diens zoon Saif al-Islam zich aan te sluiten bij het konvooi.

Gezondheid

Moussa Ibrahim, de woordvoerder van Kaddafi, zei echter in de nacht van maandag op dinsdag dat de verdreven dictator niet van plan is zijn land te verlaten.

''De gezondheid van Kaddafi is excellent'', zei Ibrahim. ''Hij is de verdediging van Libië aan het voorbereiden en aan het organiseren.'' Volgens de zegsman is het kamp van Kaddafi nog altijd machtig.

''We zullen vechten en verzet bieden voor Libië en alle Arabieren.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten