AUSTIN - Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen door bosbranden in de staat Texas in het zuiden van de Verenigde Staten.

 Ruim 1000 huizen zijn in vlammen opgegaan in een van de ergste bosbrandseizoenen in de geschiedenis van de staat, meldde gouverneur Rick Perry van Texas dinsdag.

In Gregg County in het noordoosten van Texas kwamen zondag een 20-jarige vrouw en haar dochter van 18 maanden om. Ze werden in hun stacaravan door de vlammen verrast.

Momenteel woeden er ruim 50 branden in de zuidelijke staat. De brandweer was zondag al uitgerukt voor tientallen nieuwe bosbranden, die 13.000 hectaren hebben verwoest.

De grootste brand die nog woedt, is 10 kilometer breed en ruim 25 kilometer lang. Die raast nu door Bastrop County.

Wind

De vlammen hebben voordeel van de sterke warme wind en de droogte van de laatste maanden.

Al een jaar is er geen regen van betekenis gevallen in Centraal-Texas. Weerdeskundigen verwachten ook geen regen in de komende tijd.

Volgens de brandweer worden negen van de tien branden veroorzaakt door mensen, opzettelijk of per ongeluk.

Schade

De schade is bovendien groter omdat steeds meer mensen in droogtegebieden zijn gaan wonen. ''Het is alsof je aan de kust leeft'', zegt milieu-expert Roger Wittie van de Tartleton State University.

''Het is er mooi en iedereen wil op een heuvel wonen met een mooi uitzicht. Maar je woont als het ware bovenop een luciferdoos.''

Geëvacueerd

Duizenden bewoners zijn geëvacueerd. ''Vijf minuten hadden we maar om te vertrekken. Vijf minuten'', zei Josephina Morales, een van de 400 mensen die nu in schuilplaatsen verblijven. ''Ik vertrok met mijn kleren op mijn rug en dat was het. De brand was al tot op twee of drie straten genaderd.''

Gouverneur Rick Perry van Texas hoopt op lagere temperaturen en minder wind. Perry, die ook presidentskandidaat is voor de Republikeinse partij, heeft een campagne-activiteit in South Carolina afgezegd wegens de bosbranden.

Hij gaat mogelijk ook niet naar een groot tv-debat van Republikeinse presidentskandidaten woensdag.