AMSTERDAM - Groot-Brittannië stuurt zijn diplomatieke vertegenwoordiging terug naar Libië.

Dat heeft de Britse premier David Cameron maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Er is maandag een Britse vertegenwoordiger naar het Noord-Afrikaanse land vertrokken om de "volledige diplomatieke aanwezigheid te herstellen", aldus de eerste minister.

Nadat de opstanden tegen de Libische dictator Muammar Kaddafi eind februari uitmondden in een bloedige burgeroorlog, riepen veel landen hun ambassadeurs terug.

Ook de Nederlandse ambassadeur Gerard Steeghs vertrok uit Tripoli. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan NU.nl laten weten nog niet precies te kunnen zeggen wanneer de ambassadeur weer zijn intrek zal nemen in de Libische hoofdstad.

"Zodra de Overgangsraad (de nieuwe tijdelijke machthebbers van het land, red.) naar Tripoli wordt overgeplaatst, zal Nederland zo snel als de omstandigheden het toelaten de ambassade heropenen", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Verhuizen

De voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdel-Jalil, kondigde vrijdag aan dat de overgangsregering deze week naar Tripoli verhuist.

De hoofdstad werd eind september veroverd door de opstandelingen die al zes maanden vechten tegen troepen die loyaal zijn aan Kaddafi. De NTC opereerde gedurende die maanden vanuit het oostelijk gelegen 'rebellenbolwerk' Benghazi.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten