PARIJS - Oud-president en voormalig burgemeester van Parijs, Jacques Chirac, was maandag afwezig bij de opening van het proces tegen hem wegens corruptie.

Volgens een medisch rapport heeft de 78-jarige politicus last van geheugenverlies en is hij niet gezond genoeg om de zaak bij te wonen.

Chirac zou in de jaren '90 als burgemeester van de hoofdstad overheidsgeld hebben misbruikt. Hij zou geld van de gemeente hebben betaald aan medewerkers die voor zijn campagne en niet voor de stad werkzaam waren.

Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal 10 jaar cel en een boete van 150.000 euro krijgen. Waarnemers verwachten echter dat het niet meer dan een voorwaardelijke straf wordt.

Proces

Voorzittend rechter Dominique Pauthe bepaalde dat het proces verdergaat ondanks de absentie van Chirac. De oud-president zal worden vertegenwoordigd door zijn advocaten.

De aanklager had eerder al laten weten geen bezwaar te hebben tegen een proces waarbij Chirac afwezig zou zijn.

Ontkent

Chirac, die alles ontkent, staat terecht met negen medeverdachten. Hij is het eerste voormalige Franse staatshoofd dat in een strafproces wordt vervolgd sinds Philippe Pétain (1856-1951), die wegens hoogverraad werd veroordeeld voor zijn rol in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945).

Chirac was van 1977 tot 1995 burgemeester van Parijs en van 1995 tot 2007 president.