LONDEN - De Britse inlichtingendienst MI6 en Scotland Yard, de politie van Londen, waren betrokken bij een internationale operatie om Saif al-Islam, een zoon van Muammar Kaddafi, te beschermen.

Dat meldt de Britse krant The Independent maandag op basis van geraadpleegde geheime documenten.

Die operatie was op touw gezet omdat militante moslims van plan zouden zijn geweest Saif al-Islam op Britse bodem te vermoorden.

De Britse geheime diensten die het complot tegen Saif al-Islam onderzochten, vermoedden dat er een spoor naar Qatar was. Qatar is nu een bondgenoot van het Westen tegen Kaddafi.

Kaddafi

Andere media hadden zondag al gemeld dat Kaddafi nauw heeft samengewerkt met MI6 en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Onder de Amerikaanse president George W. Bush zouden zelfs terreurverdachten en andere personen naar het Noord-Afrikaanse land zijn gestuurd om te worden ondervraagd.

Een van hen is Abdel Hakim Belhadj. Hij werd na aankomst in Libië ondervraagd en gemarteld. Belhadj voert momenteel de anti-Kaddafistrijders in de straten van Tripoli aan. Belhadj eist nu excuses van de VS en Groot-Brittannië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten