MADRID - Cuba heeft de accreditatie van de Spaanse journalist Mauricio Vicent ingetrokken. Volgens de mediagroep Grupo Prisa beschuldigen de autoriteiten hem van gekleurde en negatieve berichtgeving.

Vicent (47) werkt al twintig jaar in Cuba voor de krant El Pais en het radionetwerk Cadena SER. Hij is getrouwd met een Cubaanse en heeft er ook kinderen.

Onduidelijk is nog of hij het communistische land moet verlaten of alleen moet ophouden met verslaggeving. De Cubaanse regering reageerde zondag niet op verzoeken om commentaar.

In de afgelopen maanden is van verscheidene correspondenten in Cuba de accreditatie niet verlengd. De Cubaanse staatsmedia beschuldigen de buitenlandse pers dikwijls van gekleurde berichtgeving.

Felle kritiek

Dit jaar is de kritiek feller dan de afgelopen jaren gebruikelijk was. De buitenlandse pers zou de recente economische veranderingen verkeerd begrijpen, omdat ze die vanuit een kapitalistisch perspectief bekijkt.

In februari haalde de communistische partijkrant Granma fel uit naar de Wall Street Journal, die een vergelijking had getrokken tussen Cuba en Egypte.

Enkele dagen daarvoor waren de Cubaanse media van leer getrokken tegen CNN, waarvan de Spaanstalige dienst had gemeld dat er een demonstratie van de oppositie zou plaatsvinden in Havana.