ISTANBUL - Turkije dient komende week een verzoek in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om te onderzoeken of de Israëlische blokkade van de Gazastrook een rechtsbasis heeft.

Dit heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zaterdag gezegd.

Vrijdag barstte een nieuwe Turks-Israëlische ruzie los tegen de achtergrond van de bloedige Israëlische aanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook eind 2008 en begin 2009 en de Israëlische aanval op een Turks schip met hulpgoederen voor Gaza eind mei 2010.

De Turkse premier Erdogan is herhaaldelijk en publiekelijk in razernij ontstoken over het Israëlische optreden tegen Gaza.

Verontschuldigingen

Ankara eist verontschuldigingen van Israël over de aanval op het schip waarbij vorig jaar negen Turken omkwamen. Ze eist ook smartegeld voor nabestaanden en een einde aan de blokkade van Gaza.

Een VN-commissie concludeerde over het schip dat Israël buitensporig veel geweld heeft gebruikt, maar dat de blokkade rechtmatig is. Turkije hoopt dat het ICJ de laatste conclusie niet deelt. Later deze maand bezoekt Erdogan Egypte en hij zou dan ook de Gazastrook in willen.