TRIPOLI - De nieuwe machthebbers in Libië hebben zaterdag laten weten een speciale veiligheidsraad te vormen om in de hoofdstad Tripoli de orde te handhaven en de veiligheidsinstanties te coördineren.

Voorzitter Ali Tarhuni zei dat de zeventien leden van de raad het tot hun belangrijkste taak rekenen ''de burgers en particuliere eigendommen te beschermen en om de restanten van pro-Kaddafigroeperingen te elimineren''.

Afgelopen maand viel het autoritaire regime van Muammar Kaddafi na bijna 42 jaar.

De opstand begon in februari in de noordoostelijke regio Cyrenaica. Daar werd in Benghazi de NTC opgericht en die verhuist nu naar Tripoli.

Geen wapens

De raad zou ook bestaan uit vertegenwoordigers van de vele milities die gesteund door militair ingrijpen van een reeks mogendheden de val van het regime Kaddafi hebben bewerkstelligd.

De Nationale Overgangsraad (NTC), de nieuwe regering, gaat geen wapens in beslag nemen van ''revolutionairen'', zo werd zaterdag bekendgemaakt. Wel is strijders te verstaan gegeven dat ze moeten terugkeren naar de streek waar ze vandaan komen.

Ultimatum

De rebellen gaan de steden die nog loyaal zijn aan Kaddafi omsingelen. Dat heeft het hoofd van de NTC, Mustafa Abdul-Jalil, gezegd. De rebellen hebben de Kaddafi-getrouwen in Libië tot 10 september gegeven om zich over te geven. "We bevinden ons, zo Allah het wil, in een sterke positie", zei Abdul-Jalil.

"We zijn in staat elke stad te betreden en onze strijders overal in te zetten. We willen echter verder bloedvergieten voorkomen en daarom geven we de steden Bani Walid, Sabha, Jufra en Sirte een week de tijd om zich over te geven."

Bani Walid wordt genoemd als mogelijke schuilplaats van de spoorloze Kaddafi.

Abdul-Jalil zei dat de belegerde steden worden voorzien van water en elektriciteit. "Dit is een kans voor deze steden om zich op vreedzame wijze aan te sluiten bij de revolutie." 

VN-gezant

Zaterdag is de speciale gezant van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in Tripoli aangekomen. Ian Martin zal met de nieuwe machthebbers overleggen over de manier waarop de volkerenorganisatie kan bijdragen aan de opbouw van de democratie en de veiligheid in Libië.

Martin landde op de militaire luchthaven van de Libische hoofdstad. Ban heeft gezegd dat de VN bereid zijn te helpen bij het herstel van de veiligheid in het Noord-Afrikaanse land na de opstand tegen het bewind van Muammar Kaddafi. 

Lees meer over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier