NEW YORK - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon betreurt de diplomatieke crisis tussen Israël en Turkije ''ten zeerste".  

Hij wil dat de landen de aanbevelingen in een VN-rapport over een gewelddadige Israëlische commandoactie tegen een Turks schip accepteren en hun relatie verbeteren.

Dat liet de VN-chef vrijdag weten.

Turkije zette vrijdag de Israëlische ambassadeur uit en riep zijn eigen ambassadeur terug uit Israël. Dat gebeurde nadat het rapport uitlekte over de Israëlische actie tegen het Turkse schip Mavi Marmara, dat vorig jaar de Israëlische blokkade van de Palestijnse Gazastrook probeerde te doorbreken.

Excuses

Volgens het rapport is de blokkade van de Palestijnse Gazastrook legaal, maar heeft Israël wel ''buitensporig en onredelijk'' geweld gebruikt. Jeruzalem zou excuses moeten aanbieden en een schadevergoeding moeten betalen. Israël heeft dat altijd geweigerd en liet vrijdag weten daarin te volharden.

Turkije legt zich ook niet neer bij het rapport. Het land vindt de zeeblokkade nog steeds illegaal.

De Israëlische operatie kostte negen Turkse pro-Palestijnse activisten het leven. Sinds het voorval staat de voorheen goede band tussen de landen onder zware druk.