ANKARA - Turkije schort alle militaire akkoorden met Israël op. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu vrijdag gezegd.

Verder liet de minister weten dat Turkije zijn ambassadeur uit Israël terughaalt en dat het de Israëlische ambassadeur in Ankara uitwijst.

De relatie tussen de twee landen is gespannen sinds Israël in mei vorig jaar het Turkse schip Mavi Marmara met hulpgoederen voor Gaza enterde. Negen Turkse activisten kwamen toen om het leven.

The New York Times berichtte donderdag over een gelekt rapport van een VN-commissie onder leiding van de voormalige Nieuw-Zeelandse premier Geoffrey Palmer. Die commissie heeft onderzoek gedaan naar het incident met de Mavi Marmara.

Buitensporig

Volgens een VN-commissie heeft Israël ''buitensporig en onredelijk'' geweld gebruikt bij het incident. Het rapport stelde dan ook dat Israël spijt zou moeten betuigen en een schadevergoeding zou moeten betalen.

De opvarenden van het Turkse schip de Mavi Marmara wilden protesteren tegen de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Die is echter legaal, zou het VN-rapport concluderen. Turkije is het daar niet mee eens.

''Het rapport is nietig en inhoudsloos voor ons'', verklaarde president Abdullah Gül vrijdag in een televisietoespraak. Davutoglu zei de blokkade aanhangig te willen maken bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Ook Hamas liet weten het ''oneerlijke en onevenwichtige'' Palmerrapport af te wijzen.

Geen excuus

Israël zal geen excuses aanbieden voor de operatie tegen het Turks hulpschip. Dat heeft de Israëlische regering laten weten. Jeruzalem zegt wel te betreuren dat bij de actie negen Turken zijn omgekomen.