AMSTERDAM - De deelnemers van de internationale conferentie over de toekomst van Libië die donderdag van start ging in Parijs gaan bij de VN-Veiligheidsraad aandringen op een nieuwe resolutie.  

De voorgenomen resolutie moet de miljarden aan bevroren Libische tegoeden overdragen aan de Nationale Overgangsraad (NTC), het bestuursorgaan van de rebellen. Dat heeft een anonieme diplomaat donderdag gezegd.

Volgens de diplomaat willen de deelnemers van de conferentie dat de Verenigde Naties het voortouw nemen bij de coördinatie van internationale hulp voor Libië.

Frankrijk denkt dat er wereldwijd omgerekend minimaal 35 miljard euro aan Libische tegoeden uitstaat. De Britse regering heeft het zelfs over ruim 76 miljard euro. Voor Nederland alleen gaat het om zo'n 1,4 miljard euro.

Sarkozy

Er wordt meteen 15 miljard dollar beschikbaar gesteld aan de nieuwe machthebbers. Dit heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Hij riep het nieuwe bewind tevens op te streven naar 'verzoening' in het Noord-Afrikaanse land. 

Sarkozy zei tevens dat het aan Libië is om te beslissen waar Kaddafi berecht wordt, als de verdreven dictator wordt opgepakt.

Voorkomen

De gesprekken op de conferentie gingen vooral over hoe te voorkomen dat Libië uiteenvalt en het opbouwen van een democratische rechtsstaat. Daarnaast werden diplomatieke meningsverschillen over de luchtaanvallen van de NAVO in Libië besproken.

Rusland, dat felle kritiek heeft geuit op de luchtaanvallen, ging enkele uren voor het begin van de conferentie over tot erkenning van de NTC.

Hillary Clinton

De conferentie wordt bijgewoond door 31 staatshoofden en regeringsleiders, elf ministers van buitenlandse zaken onder wie Hillary Clinton, de hoofden van de VN, de NAVO en de Arabische Liga en de leiders van de NTC, Mustafa Abdul-Jalil en Mahmoud Jibril.

"Behalve het bestrijden van de onmiddellijke humanitaire crisis is het essentieel nauw samen te werken met Libische leiders zodat we effectieve hulp kunnen bieden", zei secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon voorafgaand aan de conferentie.

Rutte

Premier Mark Rutte zegt geen garanties te kunnen geven voor de betrouwbaarheid van de Nationale Overgangsraad in Libie. Hij heeft er wel vertrouwen in dat er met de raad kan worden samengewerkt.

De premier wees erop dat de Overgangsraad in heel moeilijke omstandigheden het lef heeft gehad in opstand te komen tegen dictator Muammar Kaddafi en dat dat waardering verdient. ''Dit is de club waar we het mee moeten doen'', aldus Rutte.

Rutte hoopt verder dat het sanctiecomité van de Verenigde Naties er aan meewerkt om de bevroren tegoeden snel beschikbaar te maken voor Libië.

Lees de berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Internationale conferentie Libië