OSLO - De Noorse politie gaat binnenkort een aantal Britten ondervragen over hun mogelijke banden met Anders Behring Breivik, de man die op 22 juli bij twee aanslagen 77 mensen doodde.

Dat hebben de Noorse autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

Openbaar aanklager Paal-Fredrik Hjort Krabby zei dat de namen van de nog te ondervragen Britten vorige week aan het licht kwamen tijdens het verhoor van de Britse anti-islamblogger Paul Ray.

De Noorse onderzoekers hebben nog geen bewijs gevonden dat Breivik handlangers had, maar sluiten het niet uit. De Britten worden binnenkort in Noorwegen of Groot-Brittannië verhoord, aldus Krabby.

Breivik werd woensdag opnieuw verhoord over de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya. Hij werd ondervraagd over zijn anti-immigratiemanifest en zijn mogelijke banden met een groep genaamd de Tempeliers en Groot-Brittannië.

Tempeliers

Breivik zei eerder dat hij de aanslagen pleegde uit naam van een groep moderne kruisvaarders, de Tempeliers. De aanslagen moesten in Europa een revolutie tegen de immigratie van moslims ontketenen. Volgens Breivik staan er andere cellen van de Tempeliers klaar om meer aanslagen te plegen.

De Britse blogger Ray heeft eerder gezegd een van de oprichters van de moderne Tempeliers te zijn, maar zei Breivik niet te kennen. Hij ontkende ook de mentor te zijn die Breivik in zijn manifest aanhaalt.

Open en eerlijk

Na zijn ondervraging vorige week zei Ray dat hij eerlijk en open is geweest tegen de politie en dat de politie weet dat hij niets te maken heeft met de aanslagen.

De Noorse politie heeft deze week ook de boerderij doorzocht waar Breivik zijn bom bouwde. Er werden zo'n duizend voorwerpen in beslag genomen. De politie overweegt Breivik naar de boerderij te brengen voor een gedetailleerde ondervraging over de bouw van de bom.

Al het nieuws rond de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier