PARIJS - De Afrikaanse tak van het terreurnetwerk Al-Qaida heeft wapens ingeslagen op de zwarte markt die door de strijd in Libië tot bloei is gekomen.

Dit heeft de Algerijnse minister van buitenlandse zaken Mourad Medelci donderdag gezegd.

Verscheidene Noord-Afrikaanse landen hebben 'op de grond' de bewijzen gezien dat Al-Qaeda in de Islamitische Mahgreb gebruik heeft gemaakt van de instabiele situatie in Libië om een nieuwe voorraad wapens in te slaan en daarmee zijn terreurcampagne uit te breiden, zei Medelci.

Zekerheid

"Het is niet slechts iets waar we ons zorgen over maken of wat we aanvoelen, het is een zekerheid", zo betoogde de minister in een interview met het Franse radiostation Europe 1.

Medelci is in Parijs in verband met de conferentie over Libië. Hij zei dat Libië kwetsbaar is tijdens deze periode van transitie. Terroristen kunnen van de gelegenheid gebruik maken om in het land een heenkomen te zoeken en vandaar uit terreur over de hele regio te verspreiden, aldus de minister.

Boycot Zuid-Afrika

Zuid-Afrika boycot de top over Libië, die donderdag wordt gehouden. Het land, dat in Afrika veel invloed heeft, protesteert daarmee tegen de buitenlandse militaire interventie tegen Muammar Kaddafi.

Dat heeft president Jacob Zuma laten weten tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen.

Volgens Zuma heeft de internationale coalitie misbruik gemaakt van VN-resolutie 1973, de basis van het ingrijpen. Het Westen was er volgens hem niet op uit de Libische burgers te beschermen, maar wilde alleen Kaddafi verdrijven.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special