BRUSSEL - De Europese Commissie stuurt België binnenkort een officiële waarschuwing. De commissie wil dat België snel een regering met volle bevoegdheden krijgt. Belgische partijen proberen al ruim een jaar een coalitie te formeren.

Dat heeft de Belgische krant Le Soir donderdag gemeld op basis van een 'gezaghebbende Europese bron'.

De achteruitgang van de economische groei in de eurozone, en in het bijzonder in Duitsland, zal België verplichten tot grote structurele hervormingen, aldus de Europese Commissie.

Volgens Le Soir wordt de waarschuwing 12 september bekendgemaakt, naar aanleiding van de publicatie van het rapport over de openbare financiën van de EU-lidstaten en de tussentijdse economische vooruitzichten van de Europese Commissie.

Leterme

Demissionair premier Yves Leterme zei in een reactie geen weet te hebben van plannen van het dagelijks bestuur van de EU om België te waarschuwen.

''Ik weet van niets en ook voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso weet van niets'', zei Leterme voor de Vlaamse radio.

Di Rupo

Alle pogingen om in België na de verkiezingen van 2010 een nieuwe regering te vormen zijn tot dusver spaak gelopen. Formateur Elio Di Rupo hoopt komende maanden alsnog een akkoord te bereiken met de acht partijen waarmee hij om tafel zit.

Maar verscheidene Belgische media en waarnemers houden er rekening mee dat een nieuwe stembusgang nodig is om uit de impasse te komen.