WASHINGTON - Amerikaanse militairen zouden in 2006 zeker tien burgers, onder wie jonge kinderen, hebben geëxecuteerd bij de Iraakse stad Balad.

Dat staat in een diplomatiek ambtsbericht dat enkele dagen geleden is gepubliceerd door de klokkenluiderswebsite WikiLeaks en woensdag opdook in Amerikaanse media.

Rapporteur van de Verenigde Naties Philip Alston vraagt in het bericht om opheldering, nadat hij van verschillende bronnen informatie had gekregen over de executies.

Volgens hem bestormden Amerikaanse militairen op 15 maart 2006 het huis van een boer, nadat ze kort daarvoor vanuit het huis zouden zijn beschoten.

Geboeid

Volgens Alston werden de aanwezige familieleden geboeid en vervolgens doodgeschoten. Onder de slachtoffers waren vijf kinderen, allen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Het huis werd daarna met de grond gelijk gemaakt met een bombardement vanuit de lucht.

Volgens de Amerikanen zouden de slachtoffers zijn gevallen door een bombardement dat onderdeel was van andere gevechtshandelingen. Uit lijkschouwingen zou later echter zijn gebleken dat de slachtoffers in het hoofd waren geschoten.