QUANTICO - De meeste Afghanen zijn voorstander van een langdurige veiligheidsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Afghanistan die voorziet in de stationering van Amerikaanse militairen in Afghanistan voor onbepaalde tijd.

Dat heeft een adviseur van de Afghaanse president Hamid Karzai gezegd.

De adviseur, Taj Ayubi, deed zijn uitspraak op de universiteit van het Amerikaanse Korps Mariniers. Volgens Ayubi zou de overeenkomst Afghanistan versterken. De hulp van het Amerikaanse leger is ook nodig na 2014, wanneer de gevechtsmissie afloopt, aldus Ayubi.

De overeenkomst die Ayubi voor ogen heeft, zou de Verenigde Staten ook na 2014 het commando geven, al dan niet gedeeld met het Afghaanse leger, over militaire bases in het land.

Volgens regeringsfunctionarissen zijn de VS niet van plan de banden met Afghanistan na 2014 te verbreken. De Amerikanen willen ook na 2014 doorgaan met het trainen van het Afghaanse leger en politie en operaties tegen terrorisme en de drugshandel in Afghanistan.

De functionarissen benadrukten dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Afghanistan alleen op uitnodiging van de Afghaanse autoriteiten zal plaatsvinden.