PARIJS - Zeven maanden voor de Franse presidentsverkiezingen wordt president Sarkozy er opnieuw van beschuldigd illegaal geld voor de verkiezingscampagne van 2007 te hebben aangenomen van de rijkste weduwe van de republiek, Liliane Bettencourt.

De beschuldigingen uit de complexe affaire zijn eerder in juli 2010 gedaan. Ze staan nu in een boek van twee journalisten van de krant Le Monde, dat donderdag verschijnt.

De twee spaken met de onderzoeksrechter Isabelle Prévost-Desprez, die tot november vorig jaar onderzoek deed naar beweerde schenkingen van Bettencourt aan politici.

De magistraat beklemtoont dat een getuige heeft verklaard dat ze zag dat Bettencourt geld gaf aan Sarkozy zelf. Maar ze weigerde dat officieel te getuigen. Sarkozy heeft woensdag de beschuldiging ''ongegrond, leugenachtig en schandalig'' genoemd.

Oppositie

De oppositie hoopt garen te spinnen bij de terugkeer van de affaire in het nieuws. Martine Aubry, partijvoorzitster van de Socialistische Partij, heeft een onderzoek geëist.

Ze vroeg zich daar woensdag wel bij af waarom Prévost-Desprez niet eerder met haar verhaal is gekomen. De Franse wet is erg streng inzake partijfinanciering. Zo is een maximum van 7500 euro per persoon per jaar vastgelegd met 150 euro als hoogste contante betaling.

In 2007 ontstond een conflict tussen Bettencourt en haar enige dochter, Françoise Meyers-Bettencourt, over de zeggenschap over het familiefortuin.

Dat leidde tot juridische stappen van de dochter en vervolgens tot geruchtmakende onderzoeken naar Bettencourts financiën en illegale financiering van partijen, belastingontduiking en het witwassen van geld.

Baan

Het kostte vorig jaar onder anderen de minister van Arbeid Eric Woerth en zijn echtgenote Florence Woerth hun baan, omdat ze veel in de verhalen opdoken.

Woerth was in 2007 bij Sarkozy's UMP de fondsenwerver en zijn vrouw Florence kreeg in die dagen een baan bij de onderneming die het fortuin van de weduwe beheert.