NOORDWIJK - De recente problemen met Russische raketten hebben geen gevolgen voor de veiligheid van het internationale ruimtestation ISS.

De bemanning heeft genoeg voorraden om desnoods tot in het voorjaar in de ruimte te blijven. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag bezworen.

Rusland heeft de afgelopen weken twee lanceringen zien mislukken. Een ontplofte raket vervoerde water, voedsel, brandstof en reserveonderdelen voor het ISS.

Vanwege de ongelukken houdt Rusland zijn Sojoezraketten voorlopig aan de grond. De Russen willen eerst twee onbemande raketten met succes lanceren voordat ze zich weer wagen aan bemande vluchten.

Kuipers

Het besluit betekent dat drie bemanningsleden van het ISS later terugkeren naar de aarde. Hun vervangers worden later gelanceerd. Mogelijk moet ook de lancering van de Nederlandse astronaut André Kuipers, die eind november naar het ISS zou gaan, worden uitgesteld.

Rusland en de Verenigde Staten houden ook rekening met de mogelijkheid dat alle bemanningsleden van het ISS terugkeren naar de aarde en het complex tijdelijk onbemand is. Dat zou voor het eerst sinds november 2000 zijn.