BRUSSEL - Wrakken van auto's die bij een verkeersongeval betrokken waren, moeten in bepaalde gevallen worden weggetakeld terwijl de slachtoffers er nog in zitten.

Dat beperkt de files na een ongeluk, bepleitte de Belgische verkeersorganisatie Touring woensdag in enkele Vlaamse kranten.

In België is kritisch gereageerd op het voorstel. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits verwees het plan meteen naar de prullenbak. Zij vindt de zorg voor de slachtoffers en de veiligheid van de weggebruikers belangrijker.

De politie noemde het voorstel onaanvaardbaar, ook in verband met onderzoek naar de oorzaak van een ongeval. Eerder stelde een noodarts op de radio al dat medische verzorging voorrang moet krijgen boven tijdwinst.

Na de ophef preciseerde Touring het voorstel. Hulpdiensten ter plekke zouden in bepaalde gevallen en onder bepaalde omstandigheden tot wegtakelen kunnen besluiten, net als bijvoorbeeld in Duitsland.

Veel tijd

De huidige werkwijze kost volgens Touring te veel tijd: ''Eerst komt de politie, daarna de hulpdiensten, dan nog een deskundige van justitie bij een overlijden en dan pas kan er getakeld worden. In sommige gevallen blijft een snelweg daardoor urenlang afgesloten'', klaagt een woordvoerder.

Van de 32 miljoen uur file in België is 24 procent het gevolg van ongevallen. Door de wrakken al aan de kant te schuiven met gewonden en doden erin, zou het aantal file-uren door ongevallen met 70 procent worden verminderd, aldus de verkeersorganisatie Touring.