WILMINGTON - Zeker 13 geïsoleerde plaatsen in de door de orkaan Irene getroffen staat Vermont worden van voedsel en water voorzien door helikopters.

Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

Duizenden mensen zijn door overstromingen afgesloten van de buitenwereld. Dat geldt niet alleen voor Vermont, maar ook voor de staten New Jersey en New York.

Veel wegen en bruggen zijn geblokkeerd of weggespoeld na zware regenval, waardoor de steden maar moeizaam bereikbaar zijn. Met helikopters en zware vrachtwagens wordt geprobeerd de getroffen plaatsen toch van levensmiddelen en andere hulpgoederen te voorzien.

Chaos

De Britse omroep BBC citeerde enkele mensen in het gebied. Een inwoonster van het stadje Rochester schreef via een op een generator aangesloten computer over de chaos in de plaats. ''Mensen hebben hun huis, bezittingen en bedrijf verloren", aldus Wendy Pratt op Facebook.

Veel gebieden zijn volgens haar volledig verwoest. Een pas getrouwd New Yorks stel zit vast in de plaats Pittsfield. Marc Leibowitz en Janina Stegmeyer lieten weten aan de dood te zijn ontsnapt, toen een brug instortte.

Hoogste waterstand

Overheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat in sommige rivieren en kreken de hoogste waterstand nog niet is bereikt.

In de plaats Paterstin in New Jersey stond de rivier de Passaic al 4 meter hoger dan normaal. Meer dan 500 mensen zijn geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden.