SYDNEY - Australië heeft dinsdag verontwaardigd gereageerd op publicaties van klokkenluiderswebsite WikiLeaks waarin namen van verdachten van terrorisme worden genoemd.

Een functionaris omschreef dat als ''ongelofelijk onverantwoordelijk'', melde de BBC.

In een bericht staan de namen van zes vrouwen in Australië die volgens Amerikaanse inlichtingendiensten betrokken zouden zijn bij het werven van vrouwelijke terroristen.

WikiLeaks publiceerde de afgelopen dagen meer dan 130.000 vertrouwelijke ambtsberichten van Amerikaanse ambassades. De website brengt sinds november 2010 met regelmaat ambtsberichten naar buiten. Namen van verdachten, activisten en lagere diplomatieke functionarissen werden meestal geanonimiseerd.

Bronnen

De Amerikaanse krant The New York Times, die samenwerkt met WikiLeaks, meldde maandag ook dat namen van bronnen gepubliceerd zijn.

Onder hen zouden een mensenrechtenactivist in Cambodja en een medewerker van de Verenigde Naties in West-Afrika zijn, die hun verhaal deden aan Amerikaanse diplomaten op voorwaarde dat ze anoniem bleven.

Kwijlend

WikiLeaks ontkende de beweringen van The New York Times en noemde de krant op de berichtensite Twitter ''kwijlend, seniel en kwaadaardig".

De Verenigde Staten lieten dinsdag opnieuw weten verontrust te zijn over de risico's die bronnen lopen door de publicaties.

Ook noemde een woordvoerder de openbaarmaking slecht voor de nationale veiligheid en de Amerikaanse diplomatieke inspanningen. De VS hebben sinds de openbaarmaking begon, zware kritiek geuit op WikiLeaks.