DAMASCUS - Tijdens de al maanden durende onderdrukking van actievoerders in Syrië zijn vermoedelijk zeker 88 mensen in gevangenschap om het leven gekomen.

In andere jaren registreerde Amnesty International jaarlijks zo'n vijf omgekomen gedetineerden per jaar in Syrië.

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie in een dinsdag gepubliceerd rapport. ''De verhalen over martelingen die we hebben ontvangen, zijn afschuwelijk'', zegt Neil Sammonds, onderzoeker van Amnesty International voor Syrië.

''We vermoeden dat de Syrische regering de eigen bevolking op een enorme schaal systematisch vervolgt.''

Betogingen

Alle 88 omgekomen gedetineerden naar wie in het rapport van Amnesty International wordt verwezen, zijn samen met duizenden anderen opgepakt nadat begin maart de massale betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad waren begonnen.

De 88 slachtoffers zijn bezweken tussen april en midden augustus, aldus de mensenrechtenorganisatie. Onder de slachtoffers zijn tien kinderen.

Marteling

Volgens Amnesty International is er bewijs dat in zeker 52 van de 88 gevallen de dood van de gedetineerden mede het gevolg was van marteling of een slechte behandeling.

Assad regeert sinds zijn aantreden in 2000 feitelijk als dictator van het Arabische land. Ruim een week geleden meldde de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, dat als gevolg van het brute optreden van leger en politie al ruim 2200 mensen zijn omgekomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten