JOHANNESBURG - Het geschil tussen de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC en haar eigen jeugdleider, Julius Malema, loopt op.

Een hoorzitting over het mogelijk uit de partij zetten van Malema heeft dinsdag geleid tot rellen in Johannesburg. Het ANC heeft daarom besloten de zittingen te verplaatsen naar een andere, nog onbekende stad.

Malema wordt beschuldigd van het zaaien van verdeeldheid en het in diskrediet brengen van het ANC.

Als steunbetuiging hadden honderden aanhangers zich verzameld bij het hoofdkwartier van de partij. De jongeren gooiden stenen en flessen naar de politie. Ook verbrandden ze de vlag van het ANC en T-shirts met de beeltenis van president en ANC-kopstuk Jacob Zuma.

De politie schoot met rubberen kogels en gebruikte traangas om de jongeren uiteen te drijven.

Gewonden

Een woordvoerder van de politie zei dat een agent een steen tegen zijn hoofd kreeg en daardoor gewond raakte. De man is naar een ziekenhuis overgebracht. Ook vijf journalisten liepen verwondingen op door stenen.

Malema (30) bracht de partij van oud-president Nelson Mandela deze maand in verlegenheid door op te roepen tot de omverwerping van de democratisch gekozen regering in buurland Botswana. Die zou zich te veel laten beïnvloeden door de Verenigde Staten, zo stelde Malema,

Onteigening

Malema pleit geregeld voor onteigening van boerderijen van blanke boeren, in navolging van het buurland Zimbabwe, en nationalisering van de zeer winstgevende mijnbouwsector.

Politici en economen vrezen dat de uitlatingen van de invloedrijke Malema schade toebrengen aan het investeringsklimaat in Zuid-Afrika. Hij ligt ook onder vuur in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij corruptie.

Zijn populariteit onder de miljoenen arme Zuid-Afrikanen blijft echter groot. Vanwege deze trouwe achterban heeft Malema veel invloed binnen het ANC.