ROTTERDAM - De Verenigde Staten zijn beter voorbereid op nieuwe orkanen door lessen die geleerd zijn naar aanleiding van orkaan Katrina. Dit heeft zich getoond in de manier waarop voorbereidingen op Irene zijn getroffen.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd tijdens een toespraak in Washington. Deze stond in het teken van orkaan Katrina en de mensen die daarbij zes jaar geleden omkwamen.

Orkaan Katrina bereikte op 29 augustus 2005 met windsnelheden tot 200 km/u de kust van Louisiana en richtte een ravage aan in meerdere staten waaronder ook Florida en Texas. Een groot deel van de schade werd veroorzaakt door stroomuitval.

Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven, waarvan velen in New Orleans. Katrina is daarmee de boeken ingegaan als de meest verwoestende orkaan uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Voorbereidingen

Volgens Obama zijn de lessen die de VS geleerd heeft van Katrina duidelijk zichtbaar bij de manier waarop de autoriteiten zijn omgegaan met de voorbereidingen op de komst van orkaan Irene. Als voorbeelden noemde hij onder meer de manier waarop voorraden en hulpteams werden verspreid over de kustgebieden.

"We hebben hard gewerkt om onze werkwijze op dit punt te verbeteren. Zodoende zijn Amerikanen nu beter voorbereid op rampen en zijn we in staat tot een sneller herstel wanneer de ramp eenmaal voorbij is."