WASHINGTON - In de jaren 40 zijn in Guatemala 83 mensen overleden aan de gevolgen van medische experimenten, uitgevoerd door Amerikaanse onderzoekers.

Die moeten hebben geweten dat ze de ethische regels schonden door gevangenen en geesteszieken opzettelijk te besmetten met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Dit heeft een speciale, door de Amerikaanse president Barack Obama ingestelde onderzoekscommissie geconcludeerd. De commissie bracht dit maandag naar voren in een rapport.

Volgens het rapport vertelden de onderzoekers de deelnemers, die werden besmet met ziektes als syfilis, niet eens dat ze meededen aan wetenschappelijk onderzoek.

Doel

Volgens de commissie was het onderzoek naar seksueel overdraagbare aandoeningen destijds een belangrijk wetenschappelijk doel, maar was er geen enkel excuus voor de manier waarop de experimenten zijn uitgevoerd.

De zaak kwam pas in 2010 aan het licht toen een nooit gepubliceerd Guatemalteeks rapport hierover in een archief opdook. De Verenigde Staten boden eerder al hun excuses aan voor de experimenten in de jaren 1946 tot en met 1948, die waren bedoeld om de stof penicilline te testen.

Guatemala veroordeelde de experimenten en noemde ze een misdaad tegen de menselijkheid. Het Centraal-Amerikaanse land voert een eigen onderzoek uit en overweegt naar een internationaal hof te stappen.