ALGIERS - Khamis Kaddafi, een zoon van de verdreven Libische leider, is zondag gedood tijdens gevechten nabij de hoofdstad Tripoli. Dat zei een militaire commandant van de nieuwe machthebbers maandag.

Kolonel Al-Mahdi Al-Haragi, de bevelhebber van de Tripoli Brigade, zei bevestiging te hebben dat Khamis gewond was geraakt bij een slag in de buurt van Ben Walid en Tarhoni, circa 140 kilometer zuidelijk van de hoofdstad.

Khamis stierf later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij is in de buurt begraven, aldus Haragi die niet zei wanneer het is gebeurd.

Veiligheidschef

Een Amerikaanse functionaris kon het niet bevestigen, maar zei uit ''betrouwbare bron'' hetzelfde te hebben vernomen.

Naast Khamis zou ook de veiligheidschef van Muammar Kaddafi, Abdullah al-Senussi, tijdens de gevechten zijn omgekomen. Het Internationaal Strafhof zoekt al-Senussi wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Khamis Brigade

Khamis leidde de Khamis Brigade. Die zou volgens Human Rights Watch verantwoordelijk zijn voor executies van tientallen gevangenen vorige week in een pakhuis in Tripoli.

Al verschillende keren is de dood of gevangenneming van leden van de familie Kaddafi gemeld, maar elke keer bleek het achteraf niet te kloppen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) liet maandag aan persbureau Reuters weten dat hij overwoog een arrestatiebevel voor Khamis uit te vaardigen.

Algerije

Twee andere zoons, een dochter en de vrouw van Muammar Kaddafi verblijven in Algerije. Dat maakte het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend.

''De vrouw van Muammar Kaddafi, Safia, zijn dochter Aisha, en zijn zoons Hannibal en Mohammed zijn vergezeld door hun kinderen om 08.45 uur Algerije binnengekomen'', aldus het ministerie in een verklaring.

Neutrale positie

De regering in Algiers heeft de Verenigde Naties en de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië op de hoogte gesteld.

Algerije neemt een strikt neutrale positie in bij het conflict in het buurland en heeft de NTC ook nog niet formeel erkend als nieuwe machthebber.

Audioboodschappen

Over de verblijfplaats van de verdreven Libische leider zelf is vooralsnog niets bekend. Ook in de korte verklaring van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken werd hier niets over gezegd.

Sinds juni is Muammar Kaddafi niet meer in het openbaar gezien. Hij heeft sinds de val van Tripoli wel al enkele malen via audioboodschappen van zich laten horen. Zondag nog meldde The Sun dat hij in Zimbabwe zou zitten. Deze berichten zijn echter niet bevestigd.

Moeder

Safia is de tweede vrouw van Kaddafi. Zij is de moeder van zeven van zijn natuurlijke kinderen. Daarnaast adopteerden zij en haar man nog eens twee kinderen.

Mohammed (1970) is de oudste zoon en het enige kind van de eerste vrouw van Kaddafi, van wie hij na zes maanden scheidde. Mohammed had grote belangen in de telecomsector van Libië en was het hoofd van het olympische comité.

De rebellen claimden hem kort na de val van Tripoli gevangen te hebben genomen, maar hij zou later zijn ontsnapt.

Mishandeling

Hannibal (1976) is de vierde zoon en kwam enkele malen negatief in het nieuws wegens mishandeling. Een incident waarbij hij betrokken was, leidde tot een slepende diplomatieke ruzie met Zwitserland.

De 34-jarige Aisha zat kort in het advocatenteam van de Iraakse leider Saddam Hussein. Volgens bronnen die nauwe banden onderhouden met de familie Kaddafi, is Aisha zwanger en uitgerekend voor begin september zo meldt CNN.

Uitlevering

De nieuwe machthebbers in Libië hebben maandagavond de uitlevering van de vier familieleden van Muammar Kaddafi die in Algerije verblijven geëist. Dat maakte een zegsman van de Nationale Overgangsraad (NTC) bekend.

Het verlenen van onderdak aan de Kaddafi's beschouwt de NTC als een ''daad van agressie'', aldus de woordvoerder.

Ligging Libië en Algerije:


Grotere kaart weergeven

Alles over de onrust in het Midden-Oosten