AMSTERDAM - De Libische dictator Muammar Kaddafi is ondanks zijn vlucht nog steeds een bedreiging voor Libië en voor de wereld. Dat stelt voorman van de Nationale Overgangsraad (NTC) Mustafa Abdel Jalil maandag.

Jalil roept maandag tijdens een bijeenkomst van ministers van Defensie in Qatar de NAVO op om de Libische revolutie te blijven ondersteunen, meldt persbureau Reuters.

De NAVO ondersteunt sinds maart de rebellen die vechten tegen het 42-jaar oude autoritaire regime van Kaddafi middels luchtaanvallen op militaire doelen.

“Ik vraag de NAVO en haar bondgenoten om onverminderde bescherming tegen de tiran”, aldus Jalil. Het militaire bondgenootschap zegde op de bijeenkomst toe de missie in Libië te zullen voortzetten. Van de Libische (oud-)dictator Kaddafi ontbreekt sinds meer dan een week ieder spoor.

Omwenteling

Sinds op zaterdagavond 20 augustus de rebellen na zes maanden vechten zijn bolwerk in Tripoli bereikten, is de omwenteling in Libië in een stroomversnelling geraakt.

Zaterdag meldden de opstandelingen dat de laatste militaire basis van Kaddafi in Tripoli was ingenomen.

Sindsdien lijkt de rust in de hoofdstad terug te keren en probeert de bevolking het dagelijks leven weer op te pakken. Veel straten en gebouwen in de stad liggen in puin en er is een nijpend tekort aan voedsel, medicijnen en water.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Situatie Tripoli