NEW YORK - Het aantal slachtoffers dat in de Verenigde Staten is gevallen door de tropische storm Irene is gestegen tot 18. Dat hebben de autoriteiten zondag (lokale tijd) laten weten.

Eerder stond het dodental op 14. De noordoostelijke staat Pennsylvania maakte melding van vier nieuwe slachtoffers. De tropische storm Irene heeft zondag de Amerikaanse staat Vermont in New England hard getroffen.

''Enkele kleine steden staan helemaal blank'', aldus een zegsman van de rampenbestrijding.

''Een vrouw is in een rivier gespoeld. Het water is overal.''

Gevaar

President Barack Obama zei zondagavond dat het gevaar door Irene nog niet is geweken, nadat de zaak voor New York met een sisser afliep. Hij liet ook weten dat de herstelwerkzaamheden nog dagen en wellicht zelfs weken zullen duren.

Miljoenen bedrijven en huishoudens kwamen zonder stroom te zitten, duizenden bomen waaiden om en veel plekken kwamen onder water te staan door de storm.

De windsnelheden van Irene, die in de nacht van zondag op maandag Canada bereikte, zijn inmiddels gedaald tot 85 kilometer per uur. Weerkundigen spreken daarom niet langer van een tropische storm.

OV

Het openbaar vervoer in New York komt maandag weer op gang, maar de autoriteiten waarschuwden dat metro's nog niet volgens dienstregeling zullen rijden en dat het in de treinen drukker zal zijn dan normaal.

Ook de grote vliegvelden van de stad gaan maandagochtend weer open, maar het kan nog enige tijd duren voordat het vliegverkeer volledig is hervat. Het gaat om de vliegvelden John F. Kennedy International Airport en LaGuardia in New York en Newark International Airport in de staat New Jersey.

Schiphol

Het vliegverkeer naar de Verenigde Staten verloopt weer normaal. Dat blijkt uit meldingen op de website Schiphol maandag.  De eerste vlucht, naar Philadelphia, vertrekt deze ochtend.