TRIPOLI - De Libiër die in Nederland werd veroordeeld voor de terreuraanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie, ligt in coma. 

Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zondag.

CNN trof Abdel Basset al-Megrahi aan in zijn villa in Tripoli. Daarmee lijkt hij volgens CNN de geheimen over de aanslag op een Boeing 747 van de luchtvaartmaatschappij Pan Am die aan 270 mensen het leven kostte mee in zijn graf te nemen. 

Megrahi zou niet meer eten en aan de zuurstof liggen.

Zeist

Megrahi werd in 2001 door een Schotse rechtbank in kamp Zeist tot levenslang veroordeeld voor het opblazen van Pan Am vlucht 103, waardoor 259 mensen aan boord omkwamen en nog eens elf in plaatsje Lockerbie. Hij heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

Megrahi werd in augustus 2009 vrijgelaten omdat hij aan prostaatkanker zou lijden en niet meer dan 3 maanden te leven zou hebben. De vrijlating viel bijzonder slecht bij nabestaanden.

Interim-regering

De door rebellen gevormde interim-regering van Libië gaf eerder zondag al aan niet van plan te zijn de voor de bomaanslag van 1988 boven Lockerbie veroordeelde Abdel-Baset al-Megrahi uit te leveren.

Senators uit New York hebben de Libische overgangsregering op 22 augustus verzocht Al-Megrahi ter verantwoording te roepen voor zijn aandeel in de aanslag op het Pan Am-vliegtuig.

Woede

Al-Megrahi is de enige persoon die in verband met de aanslag boven Lockerbie is veroordeeld. 

Eind juli dook Al-Megrahi volgens de Libische staatstelevisie op bij een pro-Kaddafi-betoging.

Lees de berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Lockerbie-dader in coma