MIAMI - Het Amerikaanse Orkaancentrum in Miami voorspelt zondag bij vloed 'levensgevaarlijke golven' aan de Amerikaanse oostkust door de orkaan Irene.

Verder laat het orkaancentrum weten dat de bevolking rekening moet houden met geïsoleerde tornado's.

Voor de komende uren verwacht het orkaancentrum zware regenval. Omdat het in de afgelopen weken ook veel heeft geregend, zouden overstromingen kunnen ontstaan.

De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm. Dat heeft het Amerikaanse orkaanscentrum NHC bekendgemaakt. Rond 15.00 uur (Nederlandse tijd) raast Irene over New York en omgeving met windsnelheden tot 100 kilometer per uur.

Kleine overstromingen

Het centrum van Irene bereikt volgens meteorologen rond 10.00 uur lokale tijd New York. Er zijn al kleine overstromingen in New York en New Jersey gemeld, maar de grootste problemen zijn te verwachten rond 08.00 lokale tijd, omdat het dan hoogwater is. Na New York gaat de storm richting New England.

De storm trekt sneller voorbij dan verwacht, wat mogelijk inhoudt dat er minder schade wordt veroorzaakt in de metropool. De gouverneur van de staat New Jersey, Chris Christie, maakte bekend dat Irene voor miljarden schade heeft veroorzaakt, mogelijk tientallen miljarden.

Zonder stroom

Ruim 3,3 miljoen klanten aan de oostkust van de VS zitten zonder stroom door de orkaan. Dat meldden de verschillende stroomleveranciers. Ook in de omgeving van Washington DC zitten veel mensen zonder elektriciteit.

Veel elektriciteitskabels lopen bovengronds en zijn erg kwetsbaar. Na een kortstondige omweg overzee is Irene bij Little Egg in New Jersey weer aan land gekomen en doorgestoomd naar New York.

Schiphol

Ongeveer tien vluchten van Schiphol naar het oosten van de Verenigde Staten zijn zondag geannuleerd vanwege orkaan Irene. Het gaat om vluchten naar onder meer New York, Boston en Newark.

De orkaan trekt in noordelijke richting langs de Amerikaanse oostkust. Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen door het natuurgeweld. Het noodweer heeft zaterdagavond New York bereikt.

De Amsterdamse luchthaven raadt passagiers van vluchten naar de Amerikaanse oostkust aan contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en de berichtgeving op teletekst te volgen in verband met mogelijke annuleringen.