NEW DELHI - De Indiase activist Anna Hazare (74) heeft zijn hongerstaking tegen omkopingspraktijken zondag beëindigd. Het parlement van India had zaterdag ingestemd met zijn eis corruptie harder aan te pakken.

Hazare was zijn hongerstaking 13 dagen geleden begonnen. Voor het oog van tienduizenden aanhangers dronk Hazare zondag in New Delhi enkele teugjes kokoswater met honing.

''Dit protest is een les voor de hele wereld'', zei de activist.

Hazare is door zijn actie verzwakt en heeft gewicht verloren. Zijn actie baarde in eigen land veel opzien. Hij kreeg een groot deel van de bevolking en de publieke opinie achter zich. Tijdens de hongerstaking waren er tal van betogingen van mensen die hem steunden.

Ombudsman

De Indiase regering heeft onder meer beloofd dat er een onafhankelijke ombudsman tegen corruptie komt. Die moet vergaande bevoegdheden krijgen om omkopingspraktijken in het ambtelijk apparaat, in volksvertegenwoordigingen en bij de rechterlijke macht te onderzoeken.

Volgens minister van Financiën Pranab Mukherjee is er in het parlement steun voor nog aan te nemen strengere wetten tegen corruptie. Tot concrete maatregelen heeft de volksvertegenwoordiging nog niet besloten.

Indiase activist eet weer