Caïro - De Arabische Liga komt met een ''initiatief'' om de geweldscrisis in Syrië op te lossen.

Topman Nabil al-Arabi zal snel naar Damascus reizen om de niet nader gespecificeerde boodschap over te brengen aan Bashar al-Assad, de dictatoriale president van Syrië.

Dat werd in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt na afloop van een top van de Arabische Liga in Egypte.

Het bewind van Assad treedt keihard op tegen massale volksprotesten, die in maart begonnen. Sindsdien kwamen er volgens cijfers van de Verenigde Naties al zeker 2200 mensen door geweld om het leven in Syrië. De oppositie in dat land eist het vertrek van Assad en hervormingen.

Stabiel

De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Arabische Liga stelden in een verklaring dat er een eind moet komen aan het geweld in Syrië. De internationale organisatie vindt dat de rechten van Syrische burgers op een veilig bestaan moeten worden gerespecteerd, net als hun ''legitieme verlangens naar politieke en sociale hervormingen''.

Volgens de 22 leden tellende liga is het voor de regio van cruciaal belang dat de situatie in Syrië weer stabiel wordt.

In de afgelopen periode hebben meerdere landen in het Midden-Oosten kritiek geuit op Assad en diens entourage. De Arabische Liga heeft Syrië echter nog niet geschorst als lid, een maatregel die eerder dit jaar wel werd genomen tegen Libië, toen Muammar Kaddafi nog de macht had in dat Noord-Afrikaanse land.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten