NEW YORK - Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van orkaan Irene is opgelopen tot zeker 9. Dat melden Amerikaanse media zaterdagavond (lokale tijd) op basis van informatie van de autoriteiten.

Het naderen van de orkaan Irene gaat zondag in New York gepaard met zware regenval, aldus The New York Times.

''De rand van de orkaan heeft ons nu eindelijk bereikt'', zei burgemeester Michael Bloomberg van New York in de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd). De verwachting is dat het oog van de storm New York binnen een aantal uren bereikt.

Bloomberg zei dat het nu te laat voor mensen is om te evacueren. Hij zei dat ze moeten blijven zitten waar ze nu zijn.

Inmiddels heeft de orkaan het vasteland van de VS bereikt. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten laten weten.

Categorie I

De kracht van Irene is inmiddels afgenomen tot categorie I en de orkaan is inmiddels ongeveer 800 kilometer breed. De zwaarste orkanen vallen in categorie 5 in de schaal van Saffir-Simpson.

Functionarissen in New York vrezen dat bij vloed door de harde wind overstromingen komen. De windsnelheden zijn iets afgezwakt tot 120 kilometer per uur.

Irene heeft in de VS zeker negen levens geëist.

Meer dan drie miljoen mensen aan de Oostkust zitten zonder stroom door de orkaan. Dat meldde de Amerikaanse tv-zender CNN. Ook in de omgeving van Washington DC zitten veel mensen zonder elektriciteit.

Veel elektriciteitskabels lopen bovengronds en zijn erg kwetsbaar.

Geëvacueerd

Ongeveer 2 miljoen mensen zijn geëvacueerd aan de Oostkust. Vooral in New Jersey zijn veel mensen voor de orkaan op de vlucht geslagen.

Een 41-jarige vrouw uit New York zei in The New York Times, dat zij en haar man naar de heuvels van Staten Island wilden gaan ''Wat moeten we anders doen?''

Maar niet iedereen nam de waarschuwingen serieus. Een 60-jarige oud-brandweerman die thuis blijft in een laaggelegen gedeelte in Brooklyn, zei in de krant ''Het is alleen maar een mediagebeurtenis, absoluut een hype van de 21ste eeuw.''

Functionarissen in New York vrezen dat bij vloed door de harde wind overstromingen komen.

North Carolina

In de staat North Carolina, waar Irene aan land kwam, vielen alleen al vier doden. Een man werd door een vallende tak gedood. Een andere man overleed aan een hartaanval terwijl hij de ramen van zijn huis dichtspijkerde.

Een derde man reed tijdens noodweer met zijn auto tegen een boom. En een 11-jarige jongen kwam om het leven toen een boom op zijn ouderlijke woning viel.

Twee miljoen

In Virginia verloren zeker drie mensen het leven door ongevallen die te maken hadden met het noodweer. Een 55-jarige surfer stierf in de woeste wateren voor de kust van de zuidelijke staat Florida.

Stroomuitval

Langs de Amerikaanse oostkust kwamen al miljoenen mensen zonder stroom te zitten als gevolg van het noodweer. Bomen vielen op diverse plaatsen op elektriciteitsleidingen. Tientallen woningen werden vernield door de tropische cycloon.