JUBA - President Salva Kiir van Zuid-Sudan heeft de eerste regering van het nieuwe land gevormd, dat in juli onafhankelijk werd.

Het kabinet vormt een betere afspiegeling van de etnische groepen van het land dan de interimregering die de onafhankelijkheid voorbereidde.

Dat heeft Sampson Wassara, hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba, zaterdag gezegd.

Ook heeft Kiir twee voormalige leden van de NCP tot minister gemaakt.

Bevrijdingsleger

De NCP is de dominante partij in het gearabiseerde noorden van het buurland Sudan. Kiirs bevrijdingsbeweging SPLM vocht jarenlang tegen president Omar al-Bashir (NCP).

Die is nog altijd staatshoofd van Zuid-Sudan, ondanks een arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof. Bashir wordt verdacht van onder meer genocide in Darfur, een westelijke regio in Sudan.

Kiir maakte de wijzigingen in zijn kabinet vrijdagavond bekend. De regering van Zuid-Sudan wacht een zware klus. De nieuwe natie is een van de armste landen op aarde en dient vanaf de grond te worden opgebouwd.