NEW YORK - Orkaan Irene heeft zaterdag de eerste zes levens geëist in de Amerikaanse staten North Carolina en Virginia. Een miljoen mensen in de oostelijke staten zitten zonder stroom.

Meer dan 1,3 miljoen mensen zijn geëvacueerd.

Een man kwam om het leven toen hij buiten zijn dieren ging voeren en een afgewaaide boomtak op hem viel. Een andere man overleed aan een hartaanval terwijl hij de ramen van zijn huis dichtspijkerde.

Een derde man reed tijdens noodweer met zijn auto tegen een boom. Een 11-jarige jongen kwam in Virginia om het leven toen een boom op het huis viel waar hij woonde.

In Brunswick County kwam een man om het leven toen een boom op zijn auto viel. In New Smyma Beach overleed een 55-jarige surfer na een ongeluk tijdens het surfen.

Regen

Het internet is op veel plaatsen uitgevallen. Er wordt schade gemeld aan gebouwen en een groot aantal straten en pleinen staat blank.

Er viel meer dan 12 centimeter regen per uur in het oosten van de staat North Carolina, zo was op radarbeelden te zien. Op de route van Irene waren in veel plaatsen generatoren, batterijen en zaklampen vrijdag al uitverkocht.

Levensbedreigend

De Amerikaanse metropool New York evacueert zaterdag 7000 patiënten uit ziekenhuizen en verpleeghuizen in laaggelegen gedeeltes vanwege de naderende orkaan.

Irene doet naar verwachting zondag New York aan en is volgens burgemeester Michael Bloomberg een ''levensbedreigende storm'' voor New Yorkers. Er werden eerder al patiënten uit klinieken in de meest risicovolle gebieden geëvacueerd.

De autoriteiten hadden eerder al circa 370.000 bewoners van laaggelegen gebieden in de Big Apple gelast te evacueren. Ze moeten uiterlijk zaterdag om 17.00 uur (lokale tijd) zijn vertrokken.

Boris Dittrich

Onder hen bevindt zich de Nederlandse politicus Boris Dittrich (D66). Dittrich heeft echter besloten de oproep te negeren en in zijn appartement aan de East River in New York de komst van Irene af wachten.

''Ik ben een van de eigenwijze New Yorkers en wacht dus thuis de orkaan af, ondanks de evacuatie-order van burgemeester Bloomberg’’, meldt hij. De Nederlander, die in New York voor Human Rights Watch werkt, woont in een complex in de wijk Queens. Zijn straat is aangemerkt als ‘zone A’, oftewel het gebied dat in principe geëvacueerd moet worden.

''De verwachting is dat het water hier 2 meter stijgt’’, vertelt Dittrich. ''Maar ik woon op een van de bovenste etages van het gebouw, dus heel veel zorgen maak ik mij eigenlijk niet.’’ De D66-coryfee stelt ''toch liever in mijn eigen bed te slapen".

Golven

De hevige winden van Irene, met volgens het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) uitschieters tot 180 kilometer per uur, zorgen voor huizenhoge golven. Een aantal staten heeft de noodtoestand al uitgeroepen om eventuele noodhulp snel op gang te kunnen brengen.

De orkaan trekt naar verwachting van North Carolina richting de staten Maryland en Virginia en verder naar het noorden, mogelijk naar New York.

Irene is ongeveer 1600 kilometer breed, wat ongeveer gelijk is aan de afstand Amsterdam-Barcelona. Op de verwachte route van Irene in de VS wonen circa 65 miljoen mensen.

Orkaan Irene bereikt North Carolina